Veckans fredagsfika - sommarpaj med jordgubbar och vit chokladmousse

Fredagsfikat har legat lite i träda ett tag, men idag kommer jag tillbaka med något riktigt, riktigt gott och somrigt. Nu när jordgubbarna är så himla fina och goda så är det väl lika bra att passa på och göra en ljuvlig sommarpaj med massor av söta jordgubbar och en len, vit chokladmousse som tillsammans gifter sig så ljuvligt i munnen. Pajdegen blev så härligt knäckig, så det kändes som jag hade gjort en pajdeg på kolasnittar! Så sjukt gott!
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk vatten
 
Lägg smör, mjöl och socker i en skål och nyp snabbt ihop. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila inplastad i kyl en halvtimme. Kavla eller tryck ut den i smord pajform och grädda sedan i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
 
Fyllning:
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl kesella (10%)
1 krm vaniljpulver
 
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna en stund. Vispa upp äggulorna och tillsätt chokladen, lite i taget under ständig omrörning tills all choklad är ihälld och smeten är slät. Vispa grädden och vaniljen (inte för hårt) och vänd ner kesellan. Ta en msk av grädd-/kesellablandningen och rör ner i ägg-/chokladsmeten och blanda. Ta sedan lite till och blanda ihop innan du slutligen vänder ner resten. Häll i det kalla pajskalet och låt stelna under natten.
 
Dekorera med jordgubbar, eller varför inte svarta vinbär, björnbär, hallon, blåbär eller vad du nu känner för, och servera med en kopp kaffe eller te. Sitt gärna ute i skuggan och njuuuut av den svenska sommaren när den är som bäst.
 
0 kommentarer
publicerat i Bakat, Fika;
Taggar: Chokladmousse, Fika, Fredagsfika, Jordgubbar, Paj, Sommar, Sommarpaj, Vit, Vit chokladmousse

Hemgjord jordgubbssylt

God förmiddag.
 
Åh, vilken värme som kom tillbaka igen! Ljuvligt! Jag låg ute i solstolen igår och lyssnade på Gustav och Marie Mandelmanns sommarprat i P1, och det var riktigt skönt och avkopplande. Ser fram emot dagens sommarpratare Mark Levengood. Han verkar så genomgod.
 
Häromdagen gjorde jag lite sylt av de överblivna jordgubbarna från midsommaren som låg och såg trötta ut i en kartong i kylen. Istället för att kasta dem så blev de en överjordiskt god sylt som slungade mig tillbaka till barndomen. Vi hade ett jättestort jordgubbsland hemma på tomten, och mamma kokade alltid en otrolig massa sylt och frös in jordgubbar så vi skulle ha att äta som efterrätt under övriga delen av året. Hon bara skivade dem och sockrade lätt och frös in. När de tinat så blev de som en saftsoppa (bären vattnade sig rejält vid upptining) och det var SÅ gott tillsammans med lite lättvispad grädde med vanilj i. Överhuvudtaget så var mina föräldrar väldigt bra på självhushåll med frukt, bär och grönsaker, och matkällaren var full med sylt-, äppelmos- och marmeladburkar, krukor med inlagda rödbetor, saftflaskor, lökar i knippen, potatissäckar och morötter i hinkar med sand. Vi var så bortskämda med god hemgjord saft och sylt, och jag minns hur trött man blev på att alltid äta hjortronsylt till pannkakorna, alltid äta mandelpotatis till maten och alltid få mammas svartvinbärssaft att dricka. Vid något tillfälle frågade jag om de inte kunde köpa "vanlig" pannkakssylt eller apelsinsaft i affären, men mamma sade väl några väl valda ord (minns inte idag vad hon sade) och jag frågade aldrig igen. Jag vill försöka överföra lite av den glädjen av hemodlat till barnen (även om dottern inte bor hemma längre), så jag är så tacksam för min tomt som kan ge mig massor av odlingsmöjligheter.
 
2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker
 
Skölj och snoppa bären och skär dem i mindre bitar i en kastrull. Varva med sockret i kastrullen. Koka upp (försiktigt!) under lätt omrörning och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då, men rör inte i sylten. Skumma av. Häll upp den heta sylten i väl rengjorda, varma burkar och skruva på locket. Låt svalna upp och ner. Om sylten ska förvaras ett tag är det bäst att sterilisera burkarna. Antingen i ugnen på 100 grader, eller så kan man (som jag brukar göra) ta en tsk Atamon (ett konserveringsmedel) i en dl kokande vatten och skaka om ordentligt.
 

En ljuvlig kvällspromenad

God förmiddag!
 
Nu har den varma sommaren återkommit igen! Det är riktigt varmt och skönt och jag njuter för fullt. Ska snart ut och lägga mig i solstolen, men tänkte publicera ett inlägg först.
 
Igår kväll gick jag, hubbie och sonen ut på en ljuvlig kvällspromenad i ett naturreservat som finns alldeles inpå knuten. Det fick jag reda på bara för någon vecka sedan att det fanns här, och igår hittade vi en "genväg" dit. Naturen där är magisk med gamla knotiga träd, blåbärsris och ormbunkar, myrar fulla med ängsull, stenar och stenrösen bevuxna med mossor. På den här ön kan man verkligen se spåren efter inlandsisen (till och med på vår tomt), och det ska tydligen finnas ett par jättegrytor i reservatet. Ska se om vi hittar dem antingen ikväll eller imorgon. Det var så ljuvligt att gå där i tystnaden och bara lyssna på fågelsången och vindens sus. Till och med en hjort (tror vi att det var) hörde vi bröla i skogen. Fascinerande.
 
Mitt i reservatet ligger en liten sjö, och i kvällssolen var det så magiskt vackert. Jag hade bara mobilen med mig så bilderna blir väl inte hundraprocentiga, men man kan ändå få en uppfattning om hur vackert det var. Jag njöt extra mycket av att det var så få mygg, trots att vi gick förbi flera myrar. Så otroligt skönt att slippa (även om jag fick ett par myggbett i alla fall - helt myggfritt var det ju inte).
Rena Norrland, mitt i Stockholms skärgård. Känner mig som hemma (utflyttad norrlänning).
 
Näckrosor på väg i blom.
 
Naturens egna konstverk.
 
En panoramabild över sjön.
 
Visa fler inlägg