Bakat, Fika Chokladmousse, Fika, Fredagsfika, Jordgubbar, Paj, Sommar, Sommarpaj, Vit, Vit chokladmousse

Veckans fredagsfika - sommarpaj med jordgubbar och vit chokladmousse

Fredagsfikat har legat lite i träda ett tag, men idag kommer jag tillbaka med något riktigt, riktigt gott och somrigt. Nu när jordgubbarna är så himla fina och goda så är det väl lika bra att passa på och göra en ljuvlig sommarpaj med massor av söta jordgubbar och en len, vit chokladmousse som tillsammans gifter sig så ljuvligt i munnen. Pajdegen blev så härligt knäckig, så det kändes som jag hade gjort en pajdeg på kolasnittar! Så sjukt gott!
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk vatten
 
Lägg smör, mjöl och socker i en skål och nyp snabbt ihop. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila inplastad i kyl en halvtimme. Kavla eller tryck ut den i smord pajform och grädda sedan i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
 
Fyllning:
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl kesella (10%)
1 krm vaniljpulver
 
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna en stund. Vispa upp äggulorna och tillsätt chokladen, lite i taget under ständig omrörning tills all choklad är ihälld och smeten är slät. Vispa grädden och vaniljen (inte för hårt) och vänd ner kesellan. Ta en msk av grädd-/kesellablandningen och rör ner i ägg-/chokladsmeten och blanda. Ta sedan lite till och blanda ihop innan du slutligen vänder ner resten. Häll i det kalla pajskalet och låt stelna under natten.
 
Dekorera med jordgubbar, eller varför inte svarta vinbär, björnbär, hallon, blåbär eller vad du nu känner för, och servera med en kopp kaffe eller te. Sitt gärna ute i skuggan och njuuuut av den svenska sommaren när den är som bäst.
 
Odlarlycka, Tillbehör Hemgjord, Husmor, Hållbart, Jordgubbar, Jordgubbssylt, Sylt

Hemgjord jordgubbssylt

God förmiddag.
 
Åh, vilken värme som kom tillbaka igen! Ljuvligt! Jag låg ute i solstolen igår och lyssnade på Gustav och Marie Mandelmanns sommarprat i P1, och det var riktigt skönt och avkopplande. Ser fram emot dagens sommarpratare Mark Levengood. Han verkar så genomgod.
 
Häromdagen gjorde jag lite sylt av de överblivna jordgubbarna från midsommaren som låg och såg trötta ut i en kartong i kylen. Istället för att kasta dem så blev de en överjordiskt god sylt som slungade mig tillbaka till barndomen. Vi hade ett jättestort jordgubbsland hemma på tomten, och mamma kokade alltid en otrolig massa sylt och frös in jordgubbar så vi skulle ha att äta som efterrätt under övriga delen av året. Hon bara skivade dem och sockrade lätt och frös in. När de tinat så blev de som en saftsoppa (bären vattnade sig rejält vid upptining) och det var SÅ gott tillsammans med lite lättvispad grädde med vanilj i. Överhuvudtaget så var mina föräldrar väldigt bra på självhushåll med frukt, bär och grönsaker, och matkällaren var full med sylt-, äppelmos- och marmeladburkar, krukor med inlagda rödbetor, saftflaskor, lökar i knippen, potatissäckar och morötter i hinkar med sand. Vi var så bortskämda med god hemgjord saft och sylt, och jag minns hur trött man blev på att alltid äta hjortronsylt till pannkakorna, alltid äta mandelpotatis till maten och alltid få mammas svartvinbärssaft att dricka. Vid något tillfälle frågade jag om de inte kunde köpa "vanlig" pannkakssylt eller apelsinsaft i affären, men mamma sade väl några väl valda ord (minns inte idag vad hon sade) och jag frågade aldrig igen. Jag vill försöka överföra lite av den glädjen av hemodlat till barnen (även om dottern inte bor hemma längre), så jag är så tacksam för min tomt som kan ge mig massor av odlingsmöjligheter.
 
2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker
 
Skölj och snoppa bären och skär dem i mindre bitar i en kastrull. Varva med sockret i kastrullen. Koka upp (försiktigt!) under lätt omrörning och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då, men rör inte i sylten. Skumma av. Häll upp den heta sylten i väl rengjorda, varma burkar och skruva på locket. Låt svalna upp och ner. Om sylten ska förvaras ett tag är det bäst att sterilisera burkarna. Antingen i ugnen på 100 grader, eller så kan man (som jag brukar göra) ta en tsk Atamon (ett konserveringsmedel) i en dl kokande vatten och skaka om ordentligt.
 
Djur och natur #hemmaärbäst, Naturreservat, Skärgården, Sommar

En ljuvlig kvällspromenad

God förmiddag!
 
Nu har den varma sommaren återkommit igen! Det är riktigt varmt och skönt och jag njuter för fullt. Ska snart ut och lägga mig i solstolen, men tänkte publicera ett inlägg först.
 
Igår kväll gick jag, hubbie och sonen ut på en ljuvlig kvällspromenad i ett naturreservat som finns alldeles inpå knuten. Det fick jag reda på bara för någon vecka sedan att det fanns här, och igår hittade vi en "genväg" dit. Naturen där är magisk med gamla knotiga träd, blåbärsris och ormbunkar, myrar fulla med ängsull, stenar och stenrösen bevuxna med mossor. På den här ön kan man verkligen se spåren efter inlandsisen (till och med på vår tomt), och det ska tydligen finnas ett par jättegrytor i reservatet. Ska se om vi hittar dem antingen ikväll eller imorgon. Det var så ljuvligt att gå där i tystnaden och bara lyssna på fågelsången och vindens sus. Till och med en hjort (tror vi att det var) hörde vi bröla i skogen. Fascinerande.
 
Mitt i reservatet ligger en liten sjö, och i kvällssolen var det så magiskt vackert. Jag hade bara mobilen med mig så bilderna blir väl inte hundraprocentiga, men man kan ändå få en uppfattning om hur vackert det var. Jag njöt extra mycket av att det var så få mygg, trots att vi gick förbi flera myrar. Så otroligt skönt att slippa (även om jag fick ett par myggbett i alla fall - helt myggfritt var det ju inte).
Rena Norrland, mitt i Stockholms skärgård. Känner mig som hemma (utflyttad norrlänning).
 
Näckrosor på väg i blom.
 
Naturens egna konstverk.
 
En panoramabild över sjön.
 
Drycker Cava, Cava sangría, Sangria, Sommar

Sommarens godaste dryck - cava sangría (med och utan alkohol)

Hej på dig!
 
Hoppas du mår bra i värmen. Själv sitter jag som en hösäck i soffan och läser och skriver. Har varit vaken sedan 05:40 då jag vaknade med ett ryck och kunde sedan inte somna om. Jättejobbigt då jag dessutom vaknade en gång vid 2-tiden, men då somnade jag efter en stund. Så drygt att inte få sova ordentligt.
 
Snart har maken semester, och då ska vi "festa" på en dryck vi båda tycker jättemycket om att dricka på sommaren. Vi drack det här för första gången i Spanien för många år sedan, och så blev vi fast. Sangría är en dryck som spanjorerna dricker ofta, men den är i regel gjord på rött vin. Cava sangría är gjord på mousserande vitt vin, som känns lite fräschare i sommartider. Jag har inget exakt recept utan gör lite utifrån vad jag har hemma i fruktväg t ex. Längst ner har jag även ett alkoholfritt alternativ på cava sangría.
För ca 8 glas
3-4 dl frukt i bitar (t ex jordgubbar, apelsiner, nektariner, hallon, persika, äpple, körsbär är gott att ha i - kan också ta frysta bär)
½ dl cointreau (eller någon annan god likör - Likör 43 funkar också)
1 flaska cava/prosecco
2-3 dl fruktsoda (om man vill minska sockret kan man ta vanligt sodavatten)
massor av is
ev lite myntablad
 
Häll frukten i en stor kanna och slå likören över. Häll över is och sedan cava och (frukt-)soda. Blanda försiktigt så inte bubblorna försvinner. Servera direkt.
 
Alkoholfri variant:
För ca 8 glas
3-4 dl frukt i bitar
1 flaska alkoholfritt mousserande vin
2-3 dl fruktsoda eller apelsinläsk (för sockerfritt - ta vanligt sodavatten)
massor med is
ev lite myntablad
 
Häll allt i en stor kanna och rör om försiktigt så inte bubblorna försvinner. Servera direkt.
 
 
Odlarlycka Fritidsbonde, Hobby, Odlarlycka, Sommar, Växthus

Lite växthusinteriör

Hej!
 
Happy monday! En hel vecka ligger framför oss som ett oskrivet blad. Så härligt. Jag börjar så smått att koppla av nu med att läsa böcker, skriva och pyssla utomhus och blodtrycket och pulsen börjar återgå till det normala igen. Att vara lärare är så himla kul, men också väldigt stressigt av och till. Särskilt i terminsslut när alla betyg ska sättas. Men nu ska jag inte tänka på jobbet, jag ska bara njuta av ledigheten.
 
Här är i alla fall några bilder inifrån växthuset som nu börjar bli klart.
 
Till vänster har jag en massa tomatplantor, och lådan längst ner har en vinranka och lite sallad. Till höger har jag squash, gurka och tomat i lådan närmast dörren, sedan potatis, morot, bönor, ärtor och mangold i övriga lådor som är på väg upp nu. Satte lite sent, men i växthuset tänker jag att de hinner komma upp ändå så jag kan hinna skörda.
 
Katt-busen gillar att lägga sig i just denna låda. Gärna PÅ salladen av någon anledning. Knasboll!
 
Massor med gurkor på gång. En gurka har vi skördat och ätit i alla fall. Så gott med egenodlat, och det känns så bra att kunna äta mat som är så giftfri som det bara går. Jag tycker också att det är viktigt att barnen får lära sig hur man odlar och hur hela processen går till från frö till skörd. Det är så lätt att bara gå till affären och plocka på sig en förpackning tomater, men jag tycker det är viktigt att förstå hur lång tid det faktiskt tar och vilken ansträngning som ligger bakom varje skördad grönsak. Min dröm är att bli självförsörjande i mångt och mycket, och växthuset kommer växa till nästa år så jag kan få plats med fler plantlådor. Vi håller också på att fixa till vårt friland där bland annat jordgubbar och en massa andra grönsaker ska planteras nästa år. Längtar...
 

Ränderna går aldrig ur

God kväll!
 
Helgen är snart slut, och jag har haft en riktigt skön helg med god mat och kvalitetstid med familjen när dottern varit här också. Mys. Idag har jag fixat i ordning en liten plantering med klängrosor, lavendel och flox bland annat där rosen ska få klättra uppför ett stenparti hade jag tänkt mig. Får se om rosen vill samma som jag...
 
De där fula träplankorna ska tas bort och ersättas av sten så småningom. En sak i taget...
 
Ikväll hörde vi plötsligt ett hjärtskärande skrik ute på vägen och såg några barn på cykel bakom vår häck. Först tänkte vi att de lekte, men så hörde vi "AJAJAJAJ" så vi förstod att det var någon som gjort sig illa. Både maken och jag gick ner till grabben som ramlat och slagit i ryggen. En annan man var redan där som cyklat bakom dem och sett vad som hände. En av killens kompisar ringde pappan som kom inom 10 minuter. Lilla grabb. Ränderna går aldrig ur skrev jag i rubriken, och jag menade att jag är sjuksköterska i botten så jag kan liksom inte låta någon bara ligga. Hoppas det gick bra med honom.
 
Nu ska jag se ett avsnitt av Outlander innan det är dags att sova.
 
Familjen Frukost, Midsommar, Sommar, Våfflor

Våffelfrukost

Hoppas du haft en härlig midsommar med god mat och mys i kubik. Jag har dottern här och njuter av att familjen är komplett. Vädret var lite halvskruttigt så vi var mest inomhus och käkade god mat och på kvällen spelade vi kort. Härligt!
 
Idag startade vi dagen med en ljuvlig våffelfrulle och nygjord juice på apelsiner och jordgubbar. Det är en lyx vi unnar oss på helgerna med hemgjord juice. Oftast blir det på apelsiner, och sedan tar vi det som finns hemma. Morötter eller äpplen, och nu blev det med jordgubbar Det är så himla god kombo. Så våfflor med grädde och sylt - jag åt upp den sista hjortronsylten.
 

Sommarlov med lite besk inledning

Hej igen!
 
Äntligen har jag sommarlov! Jag gick verkligen på ångorna in i mål, och nu ska jag bara ta det lugnt och varva ner ett tag innan det är dags att ta itu med sommarens projekt. Får se hur mycket jag hinner med, men åtminstone det ena ska jag hinna klart. Det första (och mest prioriterade) är att maken och jag ska byta sovrum till det rum som den numera utflyttade dottern hade. Vi kan inte öppna fönstret i vårt rum, och det blir VARMT i rummet på sommaren kan jag lova, så det är lite svårt att sova då. Men först behövs det målas och tapetseras där, så nu sitter jag och söker inspiration till olika tapeter som kan vara snygga att ha i sovrummet.
 
Jag skrev att sommarlovet hade en "besk inledning" i rubriken, och det hade det verkligen. På sommarlovets första dag så skulle jag ner till bilen då maken och jag skulle iväg och handla lite. Vi har en lite gisten trätrappa på väg ner till bilen, och på något sätt så snavade jag i den och föll handlöst ner i stenplattorna nedanför trappan. Huvudet först! Chockad sätter jag mig upp och inser att jag slagit i huvudet rätt rejält och eftersom jag äter blodförtunnande medicin så kan det finnas risk för blödningar i huvudet. Jag ringer 1177 och de säger att jag ska åka in till akuten. Jahapp. Bara åka till Södersjukhuset då och väntaväntavänta. Efter 5 timmar (rekordsnabbt för att vara SÖS-akuten!) fick jag svar att det inte var någon blödning och ingen skelettskada så jag fick åka hem. Skönt. Men nu är jag lite mörbultad och trött och har ont överallt, både på ställen jag väntat mig (huvudet, benen som blev rejält uppskrapade) men också ställen jag INTE väntat mig ("träningsvärk" i bröstmusklerna och rumpan t ex - måste ha sträckt musklerna på något sätt i fallet). Så kan det gå när man inte ser sig för. Vi har länge pratat om att fixa trappen då den känns lite osäker (och är snorhal när den är blöt), och nu känns det ju lite mer akut. Hu! Det värsta är att vi skulle åkt till min syster i Västerås och firat midsommar, men nu känner jag att jag inte orkar så vi blir hemma och tar det lugnt istället. Surt, men hälsan går först.
 
Bilder från hamnen och en av våra två små stränder i området.
 
 

Nedräkning

God kväll!
 
Hoppas du mår bra!
 
Ursäkta min frånvaro. Jag har varit (och är) så in i märgen trött så jag har mest bara legat i soffan på kvällarna och slöglott på Netflix när maten är i magen och disken i maskinen. Tvätt och städ ligger lite efter, och det är inga avancerade maträtter som lagas här hemma nu. Ibland blir det bara yoghurt till oss vuxna. Sonen får lite "bättre" mat. Men så får det vara nu de sista dagarna då energin är totalt dränerad. Sonen har skolavslutning imorgon, och jag har bara 4 arbetsdagar kvar varav två på Åland (torsdag-fredag) på konferens. Det kommer bli roligt, men tufft förstås med mycket jobb in i det sista. 
 
Växthuset är snart helt klart, och jag är så glad för det. Ska visa lite mer inifrån det när det är klart.
 
En liten söt humla som drogs till blomman jag fotade. Visst är humlor gulliga? De ser så mjuka ut så jag bara vill klappa den där "pälsiga" lilla ryggen.
 
Visst är det vackert med nyponrosor? Och så doftar de så gott! Så somrigt och ljuvligt, och i höst så ger de goda nypon att göra hemgjord nyponsoppa på. Mums.
 
Allmänt #lifeisgood, Nationaldagen, Nationaldagsfirande, Sommar

Nationaldag och sommarfrukost

Hej och trevlig nationaldag på dig!
 
Vad ska du göra idag? Vi ska väl åka en sväng in till Gustavsbergs hamn och kolla in deras firande en sväng. Käka något gott kanske och sjunga nationalsången. Det är ju alltid lika trevligt tycker jag. Ikväll blir det väl lite grilla antagligen om det inte blir för kyligt.
 
Hur brukar du fira nationaldagen?
 
Idag bjuder jag på en frukosttallrik som är så härligt somrig. Egentligen är det en vanlig havregrynsgröt under, men tillsammans med lite härliga jordgubbar, en saftig nektarin och lite hampafrön strösslat över så blir det himmelskt. Visst ser det gott ut?!
 
Visa fler inlägg