God fredag!
 
Tänk att det har gått en vecka igen. Jösses. Nu blir det packapackapacka hela dagen inför avresan imorgon.
 
Veckans fredagsfika blir en helt fantastisk körsbärspaj som jag vill dela med mig av. Jag älskar smulpajer, så det får bli en smulpaj med körsbär denna gång. Hoppas ni provar, för det här är riktigt gott! Smulorna går förstås att använda till vilken smulpaj som helst; rabarber, blåbär, äpple, lingon (om du inte provat smulpaj med lingon så har du något att se fram emot!) ...
 
100 g smör
1 dl havregryn
1 dl rårörsocker
½ dl lönnsirap
ca 3 dl vetemjöl
 
8-10 dl urkärnade körsbär
½-1 dl rårörsocker (beroende på bärens sötma)
1 tsk vaniljpulver
2 msk potatismjöl
 
Smält smöret i en kastrull. Lägg ner havregryn, rårörsocker och lönnsirap och låt puttra ett par minuter på medelvärme under omrörning. Blanda ner vetemjöl  och rör med en trägaffel tills det blir lagom smuligt. 
 
lägg körsbären i em smord pajform. Strö över socker, vaniljpulver och potatismjöl (så inte bären vattnar sig alltför mycket). Fördela smuldegen över bären. Grädda i 200 grader ca 20-30 minuter tills degen fått fin färg och bären är mjuka. 
 
Låt svalna och servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Karin B

SÅ gott det ser ut!

Svar: Tack! Jag lovar att det var lika gott som det ser ut! :D
Ninas hus

Mösstanten

Smarriga saker! Äter inte sånt numera, ett och annat körsbär istället. Men minns pajer jag ätit när jag ser dina fina bilder. :-)

Svar: Tack! Pajer är verkligen min stora last... Jag kan vara utan det mesta, men inte pajer (och kaffe). 😉
Ninas hus

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress