Djur och natur, Hemma hos Nina, Odling Blåbär, Odlarlycka, Skog

Uti vår hage där växa blå bär...

God eftermiddag!
 
Nu börjar det bli bråda dagar att hinna plocka in alla goda bär som frodas i skogarna. Blåbären verkligen växer så det knakar här på ön, men de är lite små på grund av torkan. Spelar ingen roll, jag plockar ändå. Idag plockade sonen och jag raskt ihop en liter bär enbart på handplockning. Det är ju mycket långsammare och träligare att handplocka bär för bär, men då slipper man å andra sidan hålla på och rensa sedan. Jag ska söka reda på mina bärplockare så jag kan ta resten med dem. De ligger förmodligen nerpackade någonstans ännu efter flytten. Förra året var inget bra blåbärsår här. Det växte knappt något alls pga den kalla våren och sommaren, så det blev inget plockat. 
 
Jag har ett minne från barndomen när vi åkte till min mosters lantställe och plockade blåbär som vi sedan gjorde blåbärsgröt på. Nu minns jag inte längre vad den kokades på för mjöl, men det kan ha varit rågmjöl eller kornmjöl. Hursomhelst så var det enormt gott att äta den där gröten på kvällen med lite mjölk och massor med strösocker på. 
Sonen var måttligt road, men plockade i alla fall ett par dl. Bra kämpat!
 
Nu ligger dessa bär i frysen. Vilken ynnest att få gå rakt ut i vår lilla skog på tomten och plocka dessa ljuvliga små nyttigheter. Blåbär innehåller antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, och det sägs även vara bra för att förebygga demens att äta blåbär. Dessutom innehåller de kostfibrer och mineraler. Ett hälsobär helt enkelt! Så frossa i blåbär och håll dig friskare.
 
#1 - - Mösstanten:

Det vattnas i munnen när jag ser blåbären. När jag var liten åt vi massor. Jag är uppväxt i en riktig bärplockarfamilj. Kanske därför jag blev tvärtom. Äter dem gärna dock.

Svar: Jag är också uppväxt i en bärplockarfamilj, och jag förvaltar gärna det arvet. Blåbär är också så vansinnigt gott och kan användas i det mesta.
Ninas hus

#2 - - Mösstanten:

Ja min syster blev inte som jag. Man kan bli åt båda hållen. :)

Svar: Haha. Så sant, så sant. 😅
Ninas hus