Odling, Växthus Odlarlycka, Tips, Tunnelväxthus, Växthus

11 saker att tänka på när du ska köpa växthus

Att köpa ett växthus är ett stort beslut som kräver tid, planering och pengar. Det går att köpa växthus på Blocket och liknande, eller - som min syster - ha turen att FÅ ett växthus från en bekant som inte längre ville ha sitt kvar. Dock kan man få köpa lite nytt glas/plast, men det är ju en väsentlig prisskillnad om man jämför med att köpa helt nytt. Det är ju inte bara att smälla upp ett växthus var som helst, utan det kräver lite planering innan. Här är några punkter som jag har lärt mig under processen att fixa till vårt tunnelväxthus. 
 
1. Behöver du bygglov för ditt växthus?
Här är det lite klurigt, eftersom växthus går lite i gränslandet som en bygglovshandläggare sade till oss. Det går under friggebodsregeln, vilket innebär att man får bygga ett växthus på max 15 kvadrat utan bygglov om det ligger minst 4,5 m från tomtgränsen och man fått skriftligt okej från grannarna. MEN lokala variationer kan förekomma i kommunerna, så hör dig för med hur det är i just din kommun så det inte blir tråkiga efterspel.
 
2. Vad är syftet med ditt växthus?
Ska du bara odla lite tomater och gurka att kunna äta färsk under sommaren och hösten, eller har du tänkt dig en lite mer omfattande odling, kanske till och med vinterodla? Klargör för dig själv vad du ska ha växthuset till så blir det lättare att kunna bestämma vilken sorts växthus du ska ha. Ska du bara odla i det eller ska du även kunna sitta och njuta och kanske ha som ett lusthus?
 
3. Vilken sorts växthus ska du ha?
Kanalplast? Glas? Tunnelväxthus? Möjligheterna och valen är många, så det är bara att surfa runt och inspireras och bestämma dig för vilken typ av växthus du vill ha. Vi beställde vårt HÄRIFRÅN (OBS ej sponsrat!).
 
4. Vart ska växthuset stå?
Här avgör förstås syftet med växthuset var det ska placeras. Om du ska odla i det så är det viktigt med en solig plats utan alltför mycket blåst, men gärna tillgång till lite skugga mitt på dagen. Är det huvudsakliga syftet att sitta och njuta, så får du välja platsen med omsorg. Då är kanske omgivningarna viktigare än att det är en solig plats. Titta hur underlaget ser ut. Är det väldränerat? Om inte - välj en annan plats eller markbered platsen för att undvika att det blir blött i växthuset om det är sankt.
Vi fick markbereda ordentligt innan vårt växthus kom på plats. Det är en rejäl svacka precis där, så vi fick fylla upp med fyllnadsmassor (sten t ex) och massor med samkross (makadam och stenmjöl). Dock räckte det inte till, så till hösten ska vi fylla ut mer. Dumt kan man tycka att placera växthuset just där det behövde mest markberedning, men det är den bästa platsen på tomten trots allt, så det fick bli lite svett och många tårar innan det var klart.
 
5. Vatten och el.
Se till att du har nära till vattenförsörjning, t ex regnvattentunnor eller vattenutkastare i huset om du har en liten odling. Har du en större odling kan det vara en idé att dra in vatten i växthuset för att slippa kånka med tunga vattenkannor eller trassla med vattenslangen. Se gärna till att ha el draget till platsen också om du vill ha mysbelysning eller om du vill ha en värmefläkt om du ska odla året om. 
 
6. Hur stort växthus ska du ha?
När du klargjort under punkt två och tre vad du ska använda ditt växthus till så är det dags att välja storlek. Ett råd jag fått är att välj en storlek som du tror är lämplig, och så ökar du på en storlek till. Det blir lätt för litet när man väl börjat odla, då är man tacksam att man tog en större storlek, tro mig!  Växterna tar mer plats än man tror, och det är inte kul att behöva gå in och backa ut. Det är också lätt att bli beroende av att odla mer och mer...
 
7. Se till att växthuset är välventilerat.
Att köpa ett växthus med fönster är verkligen värt pengarna (om det är tillval för just ditt val av växthus). Vi tog ett som tillval och det ingår en automatiserad öppnare som själv ser till att öppna fönstret när det blir varmt och stänger det på kvällen när det blir svalare ute. På vissa modeller kan man själv ställa in temperaturen på öppnaren, men inte på vår modell. Även om syftet är att det ska bli varmt i ett växthus så ska det ju inte koka. Växterna behöver lite luft också, och om man har växter som behöver pollineras så är det ju bra om det kommer in lite insekter genom fönstret. Ett alternativ är ju förstås att ha dörren öppen, men då kräver det att man kommer ihåg att göra det. Jag är ett fan av automatiserat, jag.
 
8. Montering.
Var beredd på att monteringen tar mycket längre tid än du tänkt dig. Mycket. Längre. Tid.
 
9. Pallkragar, krukor eller "friland"?
Det börjar närma sig. Nu är det dags att börja planera hur det ska se ut inuti. Hur ska du odla? Ska du ha pallkragar? Krukor? Eller kanske som "friland" inne i växthuset? Har sett att Sara Bäckmo gör så t ex. Kolla HÄR. Tänk på att det går åt mycket jord! Beställ hellre ett lass matjord än påsar från Plantagen. Det blir billigare i längden, beroende på hur stort växthus du ska ha förstås!
 
10. Börja plantera.
Nu kommer det roliga! Planera vad du vill plantera. Köp frön, förodla inomhus eller fuska och köp redan uppdrivna plantor som ska växa färdigt i ditt växthus. 
 
11. Njut av din skörd!
Att få skörda det som man själv odlat är verkligen en ynnest. Man känner sig rik och det är verkligen en härlig känsla att få plocka och äta de där tomaterna eller gurkan eller vad det nu är man odlat och få bjuda familjen på det. Närodlat i allra högsta grad!
 
#1 - - Mösstanten:

Tänk, jag tyckte om det här inlägget också fast jag inte är någon odlare! Kul att läsa. Instruktivt.

Svar: Åh, tack! Vad gulligt sagt av dig, det gör mig jätteglad.
Ninas hus