Struvor som inte fastnar på struvjärnet - går det? Ja!

 Jag har gjort struvor sedan barnsben, det var en julkaka som alltid skulle finnas till jul hos oss. Av någon anledning så har jag inte gjort dem på många, många år nu trots att struvjärnet ligger så fint i min "baklåda" och pockar på min uppmärksamhet. Jag vet att många skräms av att göra struvor eftersom de kan vara svåra då de fastnar i struvjärnet. Men det behöver inte vara så.
 
1. Köp ett begagnat struvjärn på loppis då de är "inkörda" (kolla bara så det är fräscht och inte rostigt) om du inte kan få ärva mormors/farmors gamla järn. Nya struvjärn är hopplösa! Jag har min mammas gamla och det funkar klockrent.
2. Se till att värma upp järnet ordentligt i fettet.
3. Var noga med att smeten inte går på ovansidan av järnet, då är det svårare att få bort det.
 
Hetta upp oljan eller kokosfettet till 180 grader. Använd en hushållstemp. Låt järnet ligga i fettet medan det värms upp. Se till att du har ett lock i närheten ifall oljan skulle bli för het och ta eld! Se också till att du tar ett fett som är neutralt i smaken så det inte ger smak till kakan.
 
Doppa järnet i smeten och var noga med att det inte går över kanten! Håll järnet kvar en liten stund så smeten "stelnar" till lite, annars "halkar det ner" från det oljiga järnet när du friterar.
 
Fritera i fettet tills kakan fått fin färg. Tar 30-60 sekunder/kaka.
 
Pilla lös från järnet med en gaffel och låt kakan rinna av på dubbelvikt hushållspapper en liten stund. Doppa den sedan i strösocker. Ev. kan man smaksätta sockret med kanel eller ingefära, men jag tycker det är godast med "naturellt" socker.
 
 
För ca 40 st:
1 äggula
1 msk socker
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
 
Vispa ihop ägg och socker och tillsätt mjölet och hälften av mjölken. Vispa ihop till en klumpfri smet och sätt sedan till resten av mjölken och vispa. Låt den vila en liten stund. Sätt smeten i en skål som är lagom bred för järnet (då blir det lättare att få smeten på järnet på slutet).
 
Hetta upp olja/kokosfett till 180 grader. Håll koll på värmen med en hushållstermometer och glöm inte att ha lock nära dig om det blir för varmt och tar eld! Värm järnet i fettet och doppa i smeten. Fritera i fettet tills kakan får fin, gyllenbrun färg. Pilla loss kakan från järnet med en gaffel och låt den rinna av en stund på hushållspapper. Vänd kakan i strösocker och låt svalna helt innan du njuter av dina nybakade struvor med en kopp kaffe.
 
#1 - - Mösstanten:

Struvor är ju gammal kultur. De har väl funnits minst sedan 1700-talet? Vackra kakor. Eftersom jag inte äter sånt längre får jag nöja mig med att beundra deras utseende. Men jag tycker att det är så fint att du håller liv i traditionen. Det är nog inte jättemånga som gör struvor längre. Min mamma brukade göra dem.

Svar: Det är verkligen gammal kultur som jag vill hålla vid liv. Jag läste i Dick Harrisons blogg att det finns belägg att struvor bakats redan på 1500-talet, och förmodligen har de bakats långt innan dess. Nu försöker jag föra arvet vidare till sonen (som verkligen älskar struvor), så han fick vara med igår och baka.
Ninas hus