Inspiration, Utmaning Nyår, Nyårslöfte, Utmaning 2019

Hur du lyckas med nyårslöftet

Brukar du avge nyårslöften? Studier har visat att 55 % av alla svenskar som avger nyårslöften håller dem. Det innebär alltså att hela 45 % misslyckas. Att ständigt misslyckas är inte bra för självförtroendet och självbilden man kanske har som "den som alltid misslyckas" stärks. Vi måste börja jobba på att ändra självbilden. Vill jag vara den som misslyckas eller vill jag vara den som lyckas? Vem av dessa vill jag vara? Det här är väldigt svårt att förändra sig självbild, men viktigt. För hur kan man lyckas om man innerst inne tror att man ändå inte kommer klara det?! Det finns flera förklaringar till vad som avgör om man lyckas eller misslyckas med att hålla sina nyårslöften. Här ska vi kolla på några punkter att tänka på för att kunna gå stärkt ur detta istället för knäckt. 
 
1. Vill du verkligen  detta? Eller är det något som du känner press på dig (från omgivningen?) att du borde ta itu med? Är du inte motiverad på riktigt så är risken större att det inte kommer gå vägen. Fundera på vad du verkligen vill. Är det värt att jobba för ditt mål? För jobb blir det, inget kommer hända av sig själv. Tyvärr.
 
2. Är målet rimligt för dig att uppnå? Kan du verkligen nå ditt mål eller blir det bara en ouppnåelig dröm som aldrig kommer förverkligas? Om det är något som du innerst inne vet aldrig kan hända, då kanske du ska välja ett annat mål som går att uppnå.
 
3. Är målet tydligt och greppbart? Det får inte vara för otydligt eller luddigt, då blir det svårare att veta vad det är du ska jobba med egentligen när man inte kan se målflaggan ordentligt. Specificera målet och skriv ner det för dig själv så det blir tydligt för dig.
 
4. Planering. Att kasta ut ett random löfte strax före tolvslaget är inte så genomtänkt då det kan vara svårt att hålla det dagen efter. Då är risken större att misslyckas eftersom det inte är grundat i ditt inre. Det bör vara ett mål som du har en plan för i ditt inre. Det är ju inte så heller att du ska känna att det är kört bara för att du står där på nyårsafton och inte har en ordentlig plan för ditt mål. Varför inte börja den 20 januari eller 3 februari eller 18 september? Bara du har en ordentlig plan så är datumet oviktigt.
 
5. Dela upp i delmål. Många nyårslöften handlar om ganska stora saker som att gå ner i vikt eller sluta röka t ex, och det är inget man gör på en kafferast. Risken att misslyckas är ganska stor eftersom man har ett stort mål som hägrar långt bort i fjärran. Då är det viktigt att dela upp det stora målet i mindre mål och belöna sig själv när man uppnått delmålen. På så sätt känns det lättare och belöningssystemen i hjärnan blir glada för att du "matar" dem med jämna mellanrum.
 
6. Våga misslyckas. Det är faktiskt otroligt viktigt att våga misslyckas. Du måste tillåta dig att halka av vägen ibland, för det händer. Nyckeln till framgång ligger i att när du halkat av vägen och ligger där i diket kunna resa dig upp, borsta av dammet och gå upp på vägen igen. 
Bildresultat för plan vs reality
Studier har visat att det tar 66 dagar att ändra en vana, något som är bra att ha i bakhuvudet när man kämpar på med att förändra vad man nu har som mål att förändra. 66 dagar, det är 9½ veckor. Sedan ska man ju komma ihåg att alla är vi individer och för vissa går det snabbare medan andra behöver mer tid på sig, så 66 dagar är ett genomsnitt. Men det är ändå bra att veta att det krävs mer än ett par gånger för att få en ny vana inrutad i din vardag.
 
Slutligen ett viktigt råd när man ska jobba med något svårt: Var snäll mot dig själv! Alltid. Alla kan göra fel och misslyckas någon gång. Det är inte ett misslyckande som avgör om du inte uppnår ditt mål eller ej, det är när du ger upp. Om du halkar ner i diket: upp igen bara och acceptera att du halkat av vägen. Straffa dig inte, utan på det igen bara.
 
 
Har du något nyårslöfte i år? Själv har jag två. Dels ska jag jobba med att bli mer hållbar som jag skrev om i det här inlägget, men jag har också skrivit in mig i ett program för att komma igång med träning och förhoppningsvis gå ner i vikt på köpet. Det är mina mål. Det kommer bli kämpigt, men jag kommer kriga för att lyckas.
 
Hållbarhet, Utmaning Hållbart, Leva hållbart, Sustainable living, Utmaning 2019

Ett hållbarare 2019 - månad för månad

Mitt mål för nästa år är att försöka bli ännu mer medveten kring de val jag gör som påverkar såväl mig som min familj och i förlängningen förhoppningsvis även i ett större perspektiv. Visst förstår jag att de val jag gör kanske inte gör något revolutionerande med jorden, men varje liten droppe utgör tillsammans ett stort hav, så om min lilla droppe i havet förändras så kanske fler droppar hänger på och bildar en pöl och vem vet vad den lilla pölen kan bidra med!
 
Jag har tänkt ta ett tema varje månad som jag fokuserar på, och jag kommer se vilka förbättringar jag kan göra för att kunna leva ännu mer hållbart. Här är temana:
 
 
Januari: Såhär efter jul och nyårshelgerna så brukar kontot ofta vara ganska tömt och marginalerna små. Därför tittar vi lite på hur man kan laga bra mat med en mindre budget och se till att ta tillvara på maten vi har så det inte slängs en massa mat i onödan.
 
Februari: Att få bort så mycket plast som möjligt från hemmet är en stor vinst för miljön och för människans hälsa, så vi tittar på vad vi kan göra hemma för att minska plasten.
 
Mars: En månad som ligger lite mitt emellan ute- och inneliv då vädret ännu är ruggigt och slaskigt. Då kan vi passa på att rensa ur hemma och se vad vi verkligen behöver.
 
April: Vintertrött och torr hud kan behöva få lite näring inför vår och sommar. Vi gör egna hudvårdsprodukter som är snälla för miljön och för kroppen.
 
Maj: En månad som innebär mycket stress för många barnfamiljer t ex då det är mycket som ska göras sista veckorna innan sommarlov och semestrar. Vi ser över vad vi kan göra för att minska stressen och må bättre.
 
Juni: Nu grönskar det överallt och vi tittar på vad som kan odlas hemma, oavsett om det är i växthus eller på fönsterbrädan.
 
Juli: Semestertider för många, men hur utvilade blir vi egentligen under semestern? "Ska bara kolla mailen..." "Ska bara kolla Instagram..." "Ska bara ..." Vi tittar på hur vi kan frigöra tid från dator/mobil för att få mer tid åt avkoppling (vilket ju är syftet med semestern).
 
Augusti: Nu börjar skördetiden och vi ser vad vi kan ta tillvara och lär oss hur.
 
September: Vi testar en månad med köpstopp och försöker bli medvetna kring våra shoppingvanor och vad vi egentligen behöver.
 
Oktober: Kemikalierna i hemmet är en stor miljöförstörare och inte så bra för våra känsliga kroppar heller. Därför kikar vi på hur vi kan rensa bort alla farliga kemikalier och vad vi kan ersätta dem med.
 
November: Julstressen börjar närma sig och många känner stor press över alla "måsten" över julen. Men måste vi verkligen göra allt? Vi behöver lära oss att säga nej och sätta gränser för att orka med. 
 
December: Köphysterins och frosseriets månad. Men vad kan vi göra för att andra ska kunna få en bra jul?
 
 
Ja, det här är de teman jag tänkte ta mig an under 2019. Som ni ser så lägger jag även en del fokus på vårt psykiska mående också eftersom det är så viktigt att vi mår bra inombords också. Jag tror att om vi inte mår bra inombords så finns inte ork och energi för att försöka förändra andra saker heller och av den anledningen är det viktigt att inte glömma bort den psykiska hälsan.
 
 
Själv tycker jag att alla teman känns jättespännande att ta tag i, men såklart känner jag lite extra för odlingen då mitt växthus och mitt blivande trädgårdsland ligger mig varmt om hjärtat.
 
Hoppas du också vill följa med på denna resa tillsammans med mig och att vi kan peppa och stötta varandra och ge varandra tips och råd. 
 

Engelsk julmiddag

Min dotters sambo är från England, och självklart så måste vi ju då fira en engelsk jul också när de var hos oss på julafton. Eftersom de firar juldagen mer än julafton så blir det ju kul för dottern och killen då de får två julfiranden. 

I år var min syster med familj här hos oss (extra kul var det förstås att träffa hennes två äldsta söner som numera bor i Tallinn men kom hem över julhelgen), så det var trångt men gemytligt. 
(null)

(null)
Överst i bild tronar kalkonen. En 7-kilos rackare. I den rosa fyrkantiga formen ligger traditionell "stuffing" som man äter till kalkonen. Typ kryddade brödsmulor som gratineras. Jättegott. Skålen bredvid innehåller rostad potatis. I muffinsformen är det traditionella Yorkshire puddings som svärsonen gjorde. Så var det "pigs in blankets" = korv inlindad i bacon, kålrotsmos och de traditionella grönsakerna brysselkål, palsternacka och morot. Såklart ska det vara "gravy" (sås) till också, den kom inte med på bild. 

(null)
Herregud så mätt jag blev efter denna portion. Men enligt svärsonen så ska det vara så att man blir så mätt att man knappt kan andas efteråt. Haha. 

Men innan man börjar äta så ska man smälla sina Christmas crackers (smällkaramellerna) på ett visst sätt. De innehåller sedan en krona i papper, ett litet papper med dåliga skämt som man turas om att berätta runt bordet och dessa innehöll också en liten grej. Tex en kapsylöppnare, mini-fotoram eller jojo. 

Till efterrätt sedan så ska det enligt tradition vara Mince pies (en slags paj med fruktfyllning) men vi tog vår engelska fruktkaka istället. 
(null)
Sedan sitter man i soffan och flämtar för att man är så mätt. 

Hoppas du har haft en härlig och avkopplande julhelg! 
(null)

God jul!

Hoppas du får en underbar jul som innehåller allt du önskar. Själv har jag njutit av en grötfrukost i stearinljusens sken och nu sitter jag med en kopp kaffe vid brasan och väntar på att dottern med sambo ska komma. 
(null)

(null)

Ha en underbar jul, kära läsare!

(null)

Jul 2018 - jag är redo för dig nu!

Nu råder julefrid hos oss. Brasan knastrar hemtrevligt och knäcken ligger i magen och bara gör gott för min själ. Katten ligger i makens knä och spinner, sonen tittar på film och jag bara njuter av mitt julpyntade hem och längtar till imorgon. Då kommer dottern med sambo hit också och då är mammahjärtat lyckligt när båda barnen är hemma.
Sonens pyntade gran. Vi älskar färg i den här familjen, vi.
 
Två av mina tre sillar. Vanlig inlagd sill och en marinerad delikatessill med lök, senapsfrö och dill. Som jag längtar till imorgon då vi får njuta av dem.
 
Jag har också gjort eget vörtbröd enligt Underbara Claras recept som blev supergott. Jag bakade två limpor häromdagen och nu är det bara en kvar. En limpa försvann på nolltid, så gott är det.
 
Imorgon ska den här vackra ljuskronan tändas. Mamma gjorde den här någon gång på sjuttiotalet (?) och jag minns hur mysigt det var att tända den på julaftonen. Nu är mamma borta sedan några år, och då känns det extra speciellt att tända den. Glittret och de röda banden var jag dock tvungen att byta ut då de blivit lite tilltufsade och skabbiga genom åren. Men kulorna och klockorna samt ljushållarna är original. Retro - som det ska vara.
 
Nu är maten i kylen, granen tänd, klapparna inslagna och pyntet på plats. Jag är redo.
 

Du bär väl reflex?!

Hoppas ni tänker på att använda reflexer i vintermörkret! Det är så svårt som bilist att se människor i mörkret, särskilt när man klär sig i mörka kläder och bara stövlar rakt ut i gatan med näsan i mobilen. Bara för att ni ser er själva så är det inte säkert att jag som bilist ser dig! Jag är alltid lika skraj att köra på någon, så snälla ni, ha reflexer på er! Jag vill inte orsaka tråkigheter till julen för någon familj för att någon kär familjemedlem gick ut i vägen för min bil och jag inte hann bromsa för att jag inte såg att det fanns någon där. Ni är invaggade i en falsk säkerhet när ni kliver ut i gatan under en gatlykta där ni tror att ni syns, men det gör ni inte.
En reflex är en så billig livförsäkring, så lär barnen redan från tidig ålder att alltid ha reflex på kläderna.
 
Tyvärr verkar det som det är töntigt numera bland ungdomarna att använda reflexer, så det är väldigt sällan jag ser det. Inte ens vuxna använder reflexer tyvärr.
 
Här på ön var det en eldsjäl som startade en insamling för att trycka upp reflexer och dela ut till skolbarnen, och det fantastiska förslaget swishade jag en slant till. Det här initiativet har till och med en egen hemsida: Vi syns på Ingarö heter den.
 
Snälla, ta på dig reflexer och lär dina barn att använda dem också så slipper vi påkörningar med otroligt tråkiga konsekvenser.
 
Frukost/Mellanmål, Jul Chia, Chiapudding, Clementin, Saffran

Chiapudding med saffran och pepparkaksmarinerade clementiner

Äntligen jullov! Som jag har längtat efter det, för det har varit rejält jobbigt sista veckan vilket har visat sig i frånvaro från bloggen. Tröttheten har tagit överhanden, och stressen har gjort att orken varit helt bortblåst. Nu ska jag äntligen få ta det lugnt hemma och slippa jobbstressen och bara ägna mig åt att fixa jul här hemma. Imorgon blir det handla julklappar och baka lite julkakor. Mys!
 
Idag vill jag bjuda på en chiapudding med smak av saffran, julen till ära. Den är riktigt god med snabbmarinerade, julkryddiga clementiner till. Hoppas du testar!

2 portioner

Chiapudding:

2 dl havremjölk (eller valfri mjölk)

3 msk chiafrön

1 krm vaniljpulver

½ påse saffran à 0,5 g

Rör ihop och ställ i kylen, helst över natten. Rör om igen på morgonen då fröna har en tendens att lägga sig på botten.

 

Snabbmarinerade pepparkaksclementiner:

2 små clementiner

1 nypa vaniljpulver

1 krm malen kanel

½ krm malen kardemumma

½ krm malen ingefära

½ krm malda nejlikor

ev. lite agavesirap/lönnsirap/honung beroende på hur syrliga clementinerna är

Skala clementinerna och skär i små tärningar. Ta vara på saften på skärbrädan och häll över frukten i en skål. Lägg över kryddorna och ev. sötning. Rör om och låt stå en liten stund.

Rör om chiapuddingen ordentligt och toppa sedan med de marinerade clementinerna. Om du vill kan du med fördel smula en halv pepparkaka över också för extra crunch och extra god smak.

 
 
Desserter, Godis, Jul Choklad, Chokladpraliner, Julgodis, Praliner, Snickers, Snickerspraliner

Snabbgjort julgodis: Snickerspraliner

Två veckor kvar till jul! Hur har ni det? Är ni i fas med allt pyssel och alla förberedelser? Det är inte jag, kan jag erkänna. Jag ligger lite efter i min planering, men det blir nog bra ändå hoppas jag. Som tur är så har jag bara 7 arbetsdagar kvar innan jullovet så jag kan vara hemma och förbereda sista dagarna innan jul. Skönt! I värsta fall får jag väl skippa vissa saker och kanske köpa färdigt vissa saker, som rödkål t ex. Det ska jag försöka hinna göra i helgen, men i värsta fall får jag köpa.
 
Idag tipsar jag om ett smaskigt och snabbgjort julgodis som är gjort på lite drygt en timme (inklusive tid att stelna i kylen) och det passar ju bra när tiden bara rusar iväg.
 
 

Ca 20 st

100 g choklad av bra kvalitet (minst 70%)

1 msk kokosolja

3/4 dl jordnötssmör med salt

2 msk dadelsirap, agavesirap eller lönnsirap

Till dekoration:

Flingsalt, ev lite hackade jordnötter

 

Bryt chokladen i småbitar i en liten kastrull eller en värmetålig bunke och smält försiktigt i vattenbad. Blanda i kokosoljan, jordnötssmöret och sirapen. Häll smeten i små aluminiumformar (typ lite större ischokladformar) och strö över lite flingsalt och kanske lite hackade jordnötter. Ställ in i kylen minst 1 timme. Låt dem stå kallt till servering eftersom de smälter snabbt i rumstemperatur pga kokosoljan och blir svåra att ta ur formarna.

 
Bakat, Fika, Jul Julbak, Mandelmassa, Saffran, Saffransbullar

Saffransbullar med smak av apelsin, mandelmassa och vit choklad

Det här måste nog vara de godaste saffransbullar jag gjort. Ever! Jag älskar lussekatter i sin enkelhet, men de här bullarna lyfte saffransbullar till en helt ny nivå. Bara tänk i ditt inre: saffran. Apelsin. Vit choklad. Var och en för sig är de komponenterna hur goda som helst, men tillsammans så blir det helt magiskt. 
 
 
För ca 40 st bullar
1 g saffran (gärna inlagd saffran, läs HÄR)
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg
2 ½ dl socker
15-20 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör (snåla inte med smöret!)
zest från 1 stor, ekologisk apelsin (bara det gula - det vita ger besk smak)
150 g mandelmassa
100 g vit choklad
1 tsk mortlade kardemummakärnor
 
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker och mortlade kardemummakärnor
 
Ugn 200 grader.
 • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av den kalla mjölken.Tillsätt det lätt uppvispade ägget.
 • Smält smöret i en kastrull och sätt till resten av mjölken. Värm till 37 grader.
 • Häll mjölkblandningen i bunken, sätt till saffran, salt och socker och arbeta in mjölet att eftersom.
 • Arbeta degen ordentligt i matberedare, degen ska bli blank och smidig. Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt stå varmt och jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 min.
 • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt innan du delar den i 2 delar.
 • Kavla ut ena halvan till en rektangel.
 • Blanda smöret till fyllningen med apelsinzesten. Bred hälften av smöret över degplattan.
 • Riv hälften av mandelmassan samt hälften av den vita chokladen och strö över smöret. Strö lite mortlade kardemummakärnor över alltihop.
 • Rulla ihop degen från långsidan och skär i 20 bitar. Lägg rullarna i pappersformar eller på en smord plåt.
 • Gör samma med andra halvan av degen.
 • Jäs övertäckt ca 30 minuter.
 • Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och kardemummakärnor. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter.
 • Låt svalna och njut sedan med en kopp kaffe.
 
 
Jul, Ta tillvara Hyacinter, Jul, Koppar, Traditioner

Hyacinter och koppar, en jultradition för mig

Visst är det ljuvligt med allt detta fina som plockas fram till julen? Jag har huvudsakligen ärvda prylar som kommer fram år från år och det känns tryggt, som om mamma och pappa är med mig trots att de varit borta i 8 år. Ur ett hållbarhetsperspektiv så är det ju toppen också att återanvända julsaker år efter år och även vidare till en ny generation. Retro-julprylar är jätteinne nu och är riktigt dyrt att köpa även på Tradera eller Blocket. 

Den här kopparbyttan eller vad jag ska kalla den fanns i mitt föräldrahem och mamma satte hyacinter i den till jul. Såklart att jag för traditionen vidare. Visst skulle jag kunna putsa upp den med kopparputs, men jag gillar när den har lite patina. Så himla fin, tycker jag. Och så mycket jul över den för mig. 
(null)

(null)

(null)

Snart slår de ut och fyller mitt kök med ljuvlig juldoft. 

Har ni också gamla, ärvda saker till jul eller är det nytt som gäller? Eller en blandning av nytt och gammalt?
(null)

Visa fler inlägg