Desserter, Fika Glass, Glassbakelse, Hemgjord

Veckans fredagsfika - hemgjord, lyxig glassbakelse

Hej, vacker!

Hoppas du mår bra denna fredag. Själv ska jag åka till Västerås för att fira makens bror som fyller jämnt imorgon. Ska bli jättetrevligt, och ikväll ska vi ut med makens släkt uppifrån Tornedalen och käka middag. Trevligt indeed. Ska bara till läkaren först för lite blodtryckskontroll...

Veckans fredagsfika behöver lite planering så blir det klart till fredagsmyset på kvällen. Den här glassen är superenkel och supergod och man behöver bara tre råvaror: grädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver. Sedan kan man tillsätta vad som helst som smaksättning. Vi (jag och sonen) tog hallonsylt (riktig sylt på bara hallon och socker) och lite riven mörk choklad. För att det ska bli enkelt att servera så häller jag upp smeten i muffinsformar och lägger dem i en muffinsplåt så de inte flyter ut. Plåten står sedan i frysen också tills glassen fryst. Då kan man plocka ur formarna och lägga i en plastpåse eller en burk med bakplåtspapper mellan lagren så de inte fryser ihop.

 
För ca 25 glassbakelser (beror på hur stora muffinsformar du tar - jag tog små)

5 dl ekologisk vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden fluffig. Den ska inte bli hård, utan det är bättre om den fortfarande är lite lös. Blanda ner kondenserade mjölken och vaniljpulvret och blanda om ordentligt. Häll upp i muffinsformar i muffinsplåt, men häll inte ända upp eftersom de expanderar lite vid frysning. Tillsätt ev. lite sylt, riven eller smält choklad, bär, kakao, zest eller vad du känner för att smaksätta med, antingen i smeten innan du häller upp eller så blandar du i när smeten ligger i formarna. Låt frysa ett par timmar minst. Vid servering: ta ut 10 minuter innan och ta av muffinspapperet. Dekorera med lite riven choklad, choklad- eller kolasås, färska bär eller annan frukt, maränger eller valfri zest. Bara du sätter gränsen. Självklart kan du hälla upp allt i en bytta istället för muffinsformar och skopa ur kulor vid servering.