Bakat, Fika Baka, Citronkaka, Fredagsfika

Veckans fredagsfika - citronkaka

Hej, vackra du.
 
Jag har som mål att lägga upp lite go'fika varje fredag så vi har något gott att smaska på till helgen. Den här veckan tänkte jag bjuda på en underbar citronkaka. Jag gillar verkligen allt som innehåller citron, och citron i en sockerkaka är ju bara hur gott som helst. Det här är ett recept som jag har gjort sedan jag var i tonåren och fick min första kokbok. Med åren har jag modifierat receptet lite, så här är det slutgiltiga resultatet. Nu är ju vädret så underbart vårigt, så att sitta ute på altanen med en kopp kaffe och en tjock bit citronkaka är ju inte helt fel, eller vad säger ni?
 
 
Citronkaka
150 g smör
3 ägg
2 dl socker
½ krm salt
zest av ½ citron
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker, utan rent vaniljpulver)
1 tsk bakpulver
 
Ev. indränkning av kakan (frivillig men ger en extra god citronsmak):
2 dl florsocker
saft av 1 citron
2 msk vatten
 
Glasyr:
4 dl florsocker
1½ msk citronsaft
½ msk vatten
 
Ugn 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en springform (ca 1,5-2 l). Vispa ägg, socker, vaniljpulver, salt och citronzest tills det blir vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt. Tillsätt slutligen smöret och blanda om ordentligt med lätt hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min.
 
Ta ut kakan och låt den svalna lite. Lägg upp på ett fat. Frivilligt: gör små hål i kakan med en tandpetare och häll över citronlösningen och låt det suga in. Gör under tiden glasyren. Häll sedan glasyren över kakan och dekorera med citronskivor och vallmofrön. Låt kakan svalna helt innan du serverar.