Hallå där fina ni.
 
Idag är det fredag! Friyay! Bästa dagen på hela veckan tycker jag, då man har hela helgen framför sig som ett oskrivet blad. Så underbart. Idag är det dessutom underbart vårväder ute, och vad passar då bättre än att sitta utomhus och fika något gott?! Att det dessutom är lite nyttigare än vanliga chokladbollar är väl inte helt fel. Det här är alltså ett ljuuuuuvligt recept till fredagsfikat: dadelbollar med choklad och citronsmak som rullas i pistagenötter. Alltså, hur gott?! Bollarna serveras bäst kylskåpskalla och avnjuts med fördel utomhus i vårsolen med en kopp gott kaffe.
 

För ca 8-10 bollar (beror på hur stora du gör dem)

1 dl cashewnötter

1 dl pecannötter

10 färska, urkärnade dadlar

50 g mörk choklad (minst 70 %)

zest från ½-1 liten, ekologisk citron (smaka av hur mycket citronsmak du vill ha)

1 msk smält kokosolja

1 krm vaniljpulver

en nypa salt

ev 1 tsk lönnsirap eller agavesirap om du vill ha mer sötning

ev 1 msk kokosmjöl (Aman Prana) om smeten är för lös

finhackade pistagenötter

 

Smält chokladen försiktigt i vattenbad och låt svalna lite. Mixa cashewnötterna och pecannötterna. Tvätta citronen noggrant och riv skalet men se till att du bara får med det gula då det lätt blir beskt om du får med det vita. Tillsätt dadlar, choklad, citronzest, vanilj, salt och kokosolja och mixa ihop igen. Smaka av med ev mer sötning och citron och tillsätt ev lite kokosmjöl om det blir alldeles för löst och kladdigt. Det ska gå att rulla bollar av smeten. Hacka pistagenötterna och rulla bollarna i dem. Ställ i kylen minst en timme.

Viktor Högnäs

Vad smarrigt :)

Svar: Tack, jag lovar dig att det är supersmarrigt också. 😊
Ninas hus

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress