DIY, Frukost/Mellanmål DIY, Ekologisk, Färskost

DIY - ekologisk, laktosfri färskost

Hej och trevlig Valborg!
 
Hoppas du mår bra! Jag sitter här i soffan och njuter av solens strålar som letar sig in, och vi ska snart iväg till Granngården för att köpa skottkärra. Haha, inte så jättesexigt kanske, men vi behöver verkligen en ny då den gamla rostat sönder.
 
Men du, visst är det gott med cream cheese?! Och visste du att det är superenkelt att göra själv? Förutom att det är enkelt så blir det sååå mycket godare att göra själv och man har full koll på vad osten innehåller, dvs bara naturliga ingredienser utan en massa otäcka tillsatser och annat skräp som kroppen inte behöver. Den här osten är så god till ostbrickan, frukostmackan eller till och med som tillbehör till exempelvis falafel (!). Bara din fantasi sätter gränsen.
För 2 burkar:
1 liter ekologisk, laktosfri filmjölk
3 dl ekologisk, laktosfri gräddfil eller crème fraiche
 
Smaksättning efter tycke och smak. Till ena burken tog jag örtsalt, svartpeppar och gräslök och till den andra tog jag örtsalt, vitpeppar, vitlök och blandade färska örter.
 
Lägg filmjölk och gräddfil i en kastrull och blanda om. Värm till 40-50 grader C.
 
Låt rinna av i en handduk i en sil som står över en bunke eller kastrull. Det går också att använda filter eller en silduk. Ställ kallt att rinna av, minst 4-5 timmar men helst över natten. Jag tog massan efter bara 5 timmar, och osten blev lite lös, så nästa gång ska den få rinna klart över natten. Tips: behåll vätskan som runnit av och baka bröd på det!
 
Dela upp osten och smaksätt. Jag delade upp i 2 burkar, men det går ju förstås att dela upp i flera mindre om man vill. Nästa laddning ska jag testa med soltorkad tomat, vitlök och paprikapulver.
 
Så gott på frukostmackan! Mums!
 
Ta hand om er och njut av denna soliga Valborg.
 

Happy sunday

God morgon, sunshine!

Skriver ett snabbt mobilinlägg från Västerås där jag befinner mig just nu. 

Hoppas du mår bra! Själv är jag jättejättetrött efter gårdagens kalas när makens bror fyllde jämnt. Vi kom i säng först vid ett-tiden och alla somnade ovaggade. Riktigt roligt hade vi med god mat, god dryck, många skratt (särskilt när presenterna öppnades), lite karaoke, lite tävlingar... ja jösses. Det var en rolig kväll. Jag hade så fullt upp med att ha kul så jag glömde till och med av kameran som låg kvar i väskan. En kul grej var att vi alla kunde lägga upp foton på Instagram med en särskild hashtag, och via en projektor så kunde vi följa flödet hela tiden på en vägg när bilderna lades upp. Det var en skojig grej. 

Nu ska jag ta och försöka vila en stund till innan vi ska upp och äta frukost och sedan åka till festlokalen för att städa ur. 
(null)

(null)
Några bilder från vår vackra ö. 

Hoppas du har en ljuvlig dag. 
(null)

Desserter, Fika Glass, Glassbakelse, Hemgjord

Veckans fredagsfika - hemgjord, lyxig glassbakelse

Hej, vacker!

Hoppas du mår bra denna fredag. Själv ska jag åka till Västerås för att fira makens bror som fyller jämnt imorgon. Ska bli jättetrevligt, och ikväll ska vi ut med makens släkt uppifrån Tornedalen och käka middag. Trevligt indeed. Ska bara till läkaren först för lite blodtryckskontroll...

Veckans fredagsfika behöver lite planering så blir det klart till fredagsmyset på kvällen. Den här glassen är superenkel och supergod och man behöver bara tre råvaror: grädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver. Sedan kan man tillsätta vad som helst som smaksättning. Vi (jag och sonen) tog hallonsylt (riktig sylt på bara hallon och socker) och lite riven mörk choklad. För att det ska bli enkelt att servera så häller jag upp smeten i muffinsformar och lägger dem i en muffinsplåt så de inte flyter ut. Plåten står sedan i frysen också tills glassen fryst. Då kan man plocka ur formarna och lägga i en plastpåse eller en burk med bakplåtspapper mellan lagren så de inte fryser ihop.

 
För ca 25 glassbakelser (beror på hur stora muffinsformar du tar - jag tog små)

5 dl ekologisk vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden fluffig. Den ska inte bli hård, utan det är bättre om den fortfarande är lite lös. Blanda ner kondenserade mjölken och vaniljpulvret och blanda om ordentligt. Häll upp i muffinsformar i muffinsplåt, men häll inte ända upp eftersom de expanderar lite vid frysning. Tillsätt ev. lite sylt, riven eller smält choklad, bär, kakao, zest eller vad du känner för att smaksätta med, antingen i smeten innan du häller upp eller så blandar du i när smeten ligger i formarna. Låt frysa ett par timmar minst. Vid servering: ta ut 10 minuter innan och ta av muffinspapperet. Dekorera med lite riven choklad, choklad- eller kolasås, färska bär eller annan frukt, maränger eller valfri zest. Bara du sätter gränsen. Självklart kan du hälla upp allt i en bytta istället för muffinsformar och skopa ur kulor vid servering.

 
Böcker Anna Laestadius Larsson, Barnbruden, Boktips, Böcker, Pottungen, Räfvhonan

Boktips - Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson

Hej, vackra du!
 
Mår du bra? Vilket väder det var idag här i skärgården! Hagel stora som spelkulor föll över oss på eftermiddagen, och vi var tvungna att kolla så lacken på nya bilen (som vi hämtade ut idag) inte blev förstörd. Haha. Det skulle väl vara höjden av otur?! Nu hände inget, men lite oroliga var vi allt.
 
Idag vill jag ge ett boktips på en trilogi som jag tycker är väldigt bra. Om man gillar historiska romaner med en viss verklighetsförankring så är detta rätt val. Jag har verkligen slukat dem eftersom jag själv läst historia på universitetet och tycker att det är en väldigt intressant period. Trilogin sträcker sig från 1774 till 1816 och följer två spår. Dels får vi följa Hedvig Elisabet Charlottas väg till den svenska tronen från Tyskland tillsammans med bästa väninnan Sophie von Fersen, och dels får vi följa "Pottungen", en stum, rödhårig flicka vars enda uppgift är att stå beredd med pottan när behovet finns hos hertiginnan. Men hon väcker hertiginnans intresse och får lära sig läsa och skriva och hennes framtid ser genast lite ljusare ut. Så blir hon med barn...
 
Här varvas historiska fakta med fiktion och det är riktigt bra berättat med en underbar känsla för både de fina salongerna och de fuktiga kyffena i källaren där pottungen bor, så man verkligen känner som att man är där med dem. Jag sträckläste de här böckerna, och rekommenderar dem varmt!
 
 
 
Hemma hos Nina Baktråg, Frukt, Fruktfat, Gammalt

Gammalt baktråg blir fruktfat

God kväll, alla vackra människor!
 
Hur mår du idag? Vädret har ju varit riktigt skönt idag, så jag har njutit. Hoppas du har haft fint väder också där du bor. Idag har jag bokt in leveransen av mitt växthus, så det kommer på fredag! Hurra!!! Jag längtar SÅ mycket efter att det ska vara på plats så jag kan få planera och plantera. Idg hittade jag en fröpåse med gurkor som jag köpte för flera år sedan, och imorgon ska jag ta och sätta några frön för att se om de ens kommer gro när de är så gamla. Jaja, det visar sig. Jag har också köpt pimientos de padrón (en liten spansk paprika som man steker i olja och strör salt över innan den serveras) och ska sno lite frön från dem och se om det går att få något att odla.
 
Men jag måste få visa mitt fina gamla baktråg som vi haft hemma sedan min barndom. Det har legat i en låda på vinden i mååååånga år och blivit bortglömd i det gamla huset, men nu när vi flyttade ut hit till skärgården så hittade jag den igen! Den förtjänar ett bättre öde än att ligga i en flyttkartong, så den fick flytta in i mitt kök och fyllas med frukt. 
 
Visst är det vackert?
 
Djur och natur, Hemma hos Nina Biodling, Drömmar, Höns, Trädgård, Växthus

Vad jag drömmer om just nu...

God förmiddag, fina du!
 
Idag är jag hemma med illamående och huvudvärk. Vet inte riktigt var det kom ifrån, men det blir i alla fall en lugn dag hemma i soffan idag med lite läsning av bloggar och böcker.
 
Såhär i vårtider går jag omkring och drömmer lite om olika saker som jag vill göra med vår trädgård. Här är några exempel:
 
1. Växthus
Tunnelväxthuset som jag väntar ivrigt på. Jag beställde det för någon vecka sedan, så jag hoppas det ska komma inom kort så jag får sätta igång. Tomatplantorna väntar ivrigt på fönsterbrädan. Bild skärmdumpad från Gjordnäras hemsida.
 
2. Höns.
Jag skulle verkligen vilja ha några höns som pickar runt i trädgården. Jättebra att de till exempel kan äta upp lite överblivna matrester, och så att bara kunna gå och plocka lite färska ägg... I min ungdom hade jag en pojkvän vars föräldrar hade höns hemma, och de var helt självförsörjande på ägg. Så vill jag också ha det. Bild lånad från Granngården.
 
3. Bin. 
För några år sedan var jag och några kollegor på en EU-kurs på den grekiska ön Lesbos, där vi bland annat fick lära oss om hur vansinnigt viktiga bin är för vår överlevnad. Utan dem skulle vi t ex inte ha så mycket frukt och bär eftersom de pollinerar blommorna, något som vi hade behövt göra för hand annars om vi hade velat ha något att äta. Att vi dessutom får ljuvlig honung från bina är ju bara en positiv BI-sak (pun intended). Vi har pratat om det här hemma att kanske skaffa en bikupa om något år, men i år ska vi i alla fall se till att det finns bi-vänliga blommor i trädgården. Bild tagen av mig på Lesbos, sept -15.
 
Vad har ni för drömmar just nu?
 
Kram
/Nina
Lunch/middag Risotto, Vegetariskt

Vegetarisk snabb-risotto

God kväll, fin.
 
Vad hände med vårvärmen?! Usch, jag som hade min nya vårjacka på mig idag frös som en hund när jag gick till bilen efter jobbet. Brrr. När jag kom hem öste regnet ner, så det blev raggsockor på och så tände jag upp en brasa för att få lite värme i huset. Hua, gillar inte kyla.
 
Idag gjorde jag en "fuskvariant" av risotto som blev riktigt god. Riset tog längst tid att koka (hade råris som tog 45 min), men om man tar ris som kokar snabbare så går det förstås fortare.
För 2 portioner:
Koka valfritt ris. Skär 10 kastanjechampinjoner i klyftor, ½ grön paprika och ½ gul lök. Fräs i olivolja på medelvärme tills champinjonerna "vattnat ur sig". Häll på 1 dl valfri grädde (jag tog havregrädde), 1 msk kantarellfond, 1 liten klyfta vitlök, Herbamare och svartpeppar och koka ihop några minuter. Koka under tiden 1,5 dl frysta sojabönor enligt förpackningen. Häll i bönorna och 3 dl kokt ris och blanda ihop. Häll sedan ner ½ dl riven parmesan och smaka av. Servera med ½ avokado. Mums!
 
Kram
/Nina
Lunch/middag #grillatärgodast, Grillat, Hamburgare, Vegetariskt

Godaste vegetariska burgaren!

Hej, fina du!
 
Söndag. Visst låter det som en slappardag? Hoppas ni har det lugnt och skönt. Själv laddar jag inför att släpa en massa ved och ris efter att maken fällt lite tallar på gården. Just nu är han och fixar med bilen, men när han kommer hem så ska vi ut och greja i solen. Det är inte så varmt som de var för några dagar sedan, men det är skönt i solen.
 
Igår grillade vi (grillen går verkligen varm - bokstavligt talat - hela sommaren), och eftersom jag är vegetarian så gjorde jag en vegovariant av makens hemgjorda nötfärsburgare. Själva "burgaren" köpte jag färdig - quornburgare - men med tillbehören så blev det ren magi i munnen. Sött och salt, starkt och milt. Jag blev SÅ mätt! Ett tips inför söndagsmiddagen.
 
Vanligt hamburgerbröd grillas snabbt så det blir varmt och får lite rostad färg. På det läggs sedan:
  • Valfri sallad (jag tog mâche-sallad)
  • Tomat
  • Gurka
  • Avokadosalsa på mango, avokado, chili, röd lök, lime, koriander, vitlök, salt och peppar
  • Grillad valfri burgare (kött eller vego)
  • Srirachamajonnäs (bara majo och lite sriracha efter smak blandas ihop)
  • Grillad halloumiburgare
  • Picklad rödlök
  • Locket
Till detta hade vi grillad sparris (supergott tillsammans med srirachamajo) och mandelpotatis och morot i ugn. Magen stod i fyra hörn kan jag lova.
 
Kram
/Nina
 
Djur och natur #lifeisgood, #njuteravlivet, Blommor, Livet, Vår

Ljuvlig kvällspromenad

God kväll, vackra du.
 
Vilken underbar dag vi haft idag! Vilken försmak på sommaren... Tänk om det kunde få fortsätta såhär några dagar till, men tyvärr blir det ju sämre redan imorgon, och på måndag blir det regn och kallt. Trots att jag har jobbat hela dagen så har jag kunnat njuta ordentligt utomhus. Efter middagen gick maken och jag en långpromenad i området, och självklart följde kameran med. Han var måttligt road när jag kröp omkring i de torra eklöven för att hitta en bra position där jag inte skuggade blommorna, haha. Det är så underbart när naturen vaknar till liv och blommorna börjar komma upp. Jag är barnsligt förtjust i blåsippor eftersom jag tycker att de är så vansinnigt vackra, men jag längtar verkligen efter att få se vitsippehaven i ekbacken nere vid havet. Några vitsippor har hittat upp, men det där skira, vita havet som man bara vill lägga sig ner i på rygg och stirra upp mot den blå himlen, det väntar jag på nu.
 
Hoppas du också haft en härlig dag.
 
Kram
Nina
Fika, Godis Dadelbollar

Veckans fredagsfika - choklad-dadelbollar med citron och pistage

Hallå där fina ni.
 
Idag är det fredag! Friyay! Bästa dagen på hela veckan tycker jag, då man har hela helgen framför sig som ett oskrivet blad. Så underbart. Idag är det dessutom underbart vårväder ute, och vad passar då bättre än att sitta utomhus och fika något gott?! Att det dessutom är lite nyttigare än vanliga chokladbollar är väl inte helt fel. Det här är alltså ett ljuuuuuvligt recept till fredagsfikat: dadelbollar med choklad och citronsmak som rullas i pistagenötter. Alltså, hur gott?! Bollarna serveras bäst kylskåpskalla och avnjuts med fördel utomhus i vårsolen med en kopp gott kaffe.
 

För ca 8-10 bollar (beror på hur stora du gör dem)

1 dl cashewnötter

1 dl pecannötter

10 färska, urkärnade dadlar

50 g mörk choklad (minst 70 %)

zest från ½-1 liten, ekologisk citron (smaka av hur mycket citronsmak du vill ha)

1 msk smält kokosolja

1 krm vaniljpulver

en nypa salt

ev 1 tsk lönnsirap eller agavesirap om du vill ha mer sötning

ev 1 msk kokosmjöl (Aman Prana) om smeten är för lös

finhackade pistagenötter

 

Smält chokladen försiktigt i vattenbad och låt svalna lite. Mixa cashewnötterna och pecannötterna. Tvätta citronen noggrant och riv skalet men se till att du bara får med det gula då det lätt blir beskt om du får med det vita. Tillsätt dadlar, choklad, citronzest, vanilj, salt och kokosolja och mixa ihop igen. Smaka av med ev mer sötning och citron och tillsätt ev lite kokosmjöl om det blir alldeles för löst och kladdigt. Det ska gå att rulla bollar av smeten. Hacka pistagenötterna och rulla bollarna i dem. Ställ i kylen minst en timme.

Visa fler inlägg