Hej och trevlig Valborg!
 
Hoppas du mår bra! Jag sitter här i soffan och njuter av solens strålar som letar sig in, och vi ska snart iväg till Granngården för att köpa skottkärra. Haha, inte så jättesexigt kanske, men vi behöver verkligen en ny då den gamla rostat sönder.
 
Men du, visst är det gott med cream cheese?! Och visste du att det är superenkelt att göra själv? Förutom att det är enkelt så blir det sååå mycket godare att göra själv och man har full koll på vad osten innehåller, dvs bara naturliga ingredienser utan en massa otäcka tillsatser och annat skräp som kroppen inte behöver. Den här osten är så god till ostbrickan, frukostmackan eller till och med som tillbehör till exempelvis falafel (!). Bara din fantasi sätter gränsen.
För 2 burkar:
1 liter ekologisk, laktosfri filmjölk
3 dl ekologisk, laktosfri gräddfil eller crème fraiche
 
Smaksättning efter tycke och smak. Till ena burken tog jag örtsalt, svartpeppar och gräslök och till den andra tog jag örtsalt, vitpeppar, vitlök och blandade färska örter.
 
Lägg filmjölk och gräddfil i en kastrull och blanda om. Värm till 40-50 grader C.
 
Låt rinna av i en handduk i en sil som står över en bunke eller kastrull. Det går också att använda filter eller en silduk. Ställ kallt att rinna av, minst 4-5 timmar men helst över natten. Jag tog massan efter bara 5 timmar, och osten blev lite lös, så nästa gång ska den få rinna klart över natten. Tips: behåll vätskan som runnit av och baka bröd på det!
 
Dela upp osten och smaksätt. Jag delade upp i 2 burkar, men det går ju förstås att dela upp i flera mindre om man vill. Nästa laddning ska jag testa med soltorkad tomat, vitlök och paprikapulver.
 
Så gott på frukostmackan! Mums!
 
Ta hand om er och njut av denna soliga Valborg.
 

29 april 2018

Happy sunday

Allmänt

God morgon, sunshine!

Skriver ett snabbt mobilinlägg från Västerås där jag befinner mig just nu. 

Hoppas du mår bra! Själv är jag jättejättetrött efter gårdagens kalas när makens bror fyllde jämnt. Vi kom i säng först vid ett-tiden och alla somnade ovaggade. Riktigt roligt hade vi med god mat, god dryck, många skratt (särskilt när presenterna öppnades), lite karaoke, lite tävlingar... ja jösses. Det var en rolig kväll. Jag hade så fullt upp med att ha kul så jag glömde till och med av kameran som låg kvar i väskan. En kul grej var att vi alla kunde lägga upp foton på Instagram med en särskild hashtag, och via en projektor så kunde vi följa flödet hela tiden på en vägg när bilderna lades upp. Det var en skojig grej. 

Nu ska jag ta och försöka vila en stund till innan vi ska upp och äta frukost och sedan åka till festlokalen för att städa ur. 
(null)

(null)
Några bilder från vår vackra ö. 

Hoppas du har en ljuvlig dag. 
(null)

Hej, vacker!

Hoppas du mår bra denna fredag. Själv ska jag åka till Västerås för att fira makens bror som fyller jämnt imorgon. Ska bli jättetrevligt, och ikväll ska vi ut med makens släkt uppifrån Tornedalen och käka middag. Trevligt indeed. Ska bara till läkaren först för lite blodtryckskontroll...

Veckans fredagsfika behöver lite planering så blir det klart till fredagsmyset på kvällen. Den här glassen är superenkel och supergod och man behöver bara tre råvaror: grädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver. Sedan kan man tillsätta vad som helst som smaksättning. Vi (jag och sonen) tog hallonsylt (riktig sylt på bara hallon och socker) och lite riven mörk choklad. För att det ska bli enkelt att servera så häller jag upp smeten i muffinsformar och lägger dem i en muffinsplåt så de inte flyter ut. Plåten står sedan i frysen också tills glassen fryst. Då kan man plocka ur formarna och lägga i en plastpåse eller en burk med bakplåtspapper mellan lagren så de inte fryser ihop.

 
För ca 25 glassbakelser (beror på hur stora muffinsformar du tar - jag tog små)

5 dl ekologisk vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden fluffig. Den ska inte bli hård, utan det är bättre om den fortfarande är lite lös. Blanda ner kondenserade mjölken och vaniljpulvret och blanda om ordentligt. Häll upp i muffinsformar i muffinsplåt, men häll inte ända upp eftersom de expanderar lite vid frysning. Tillsätt ev. lite sylt, riven eller smält choklad, bär, kakao, zest eller vad du känner för att smaksätta med, antingen i smeten innan du häller upp eller så blandar du i när smeten ligger i formarna. Låt frysa ett par timmar minst. Vid servering: ta ut 10 minuter innan och ta av muffinspapperet. Dekorera med lite riven choklad, choklad- eller kolasås, färska bär eller annan frukt, maränger eller valfri zest. Bara du sätter gränsen. Självklart kan du hälla upp allt i en bytta istället för muffinsformar och skopa ur kulor vid servering.